Kako stres vpliva na spanje

Na količino in kvaliteto spanca v največji meri vpliva stres. Temu sledijo še fizična bolečina, osebne finance in osamljenost. Ljudje, ki so podvrženi motnjam spanca, se s stresom in utrujenostjo težje soočajo.

Med spanjem se telo regenerira. Misli se urejajo in predelujejo, toksini in kemične snovi se izločajo iz organizma, tkiva se obnavljajo, živčevje pa se uravnovesi. Če tej procesi niso izvedeni v nočnem času, smo podnevi manj efektivni, pogosteje zbolevamo in smo bolj dovzetni za stres. To lahko dolgoročno privede tudi do anksioznosti ali depresije. Neprespanost zmoti tudi delovanje hormonov, ki skrbijo za občutek sitosti, zato smo bolj podvrženi prenajedanju in poseganju po sladkarijah.

Pri našem počutju ima pomembno vlogo tudi nadledvična žleza, ki med drugim skrbi za uravnavanje krvnega sladkorja. Imenuje se kortizol ali hormon stresa. Pravilno delovanje tega hormona je poglavitno za vsakodnevni boj s stresom. Če poleg neprespanosti uživamo premalo uravnotežene prehrane, ki bi telesu zagotavljala kakovostna hranila, bo telo začelo porabljati kortizol. Ker so zaloge kortizola omejene, se v primeru njegovega pomanjkanja začne sproščati adrenalin. V takšnem stanju se telo ne more sprostiti in umiriti, pojavi se nespečnost, kar dolgoročno privede tudi do izgorelosti.

Različne študije so pokazale, kateri dejavniki so tisti, ki vplivajo na spanec. Ljudje, ki so podvrženi stresu, predstavljajo kar 33 % ljudi z motnjami spanja. Zanimivo dejstvo je, da velik delež med njimi zavzemajo mlade ženske, zlasti študentke in mame. Po drugi strani pa so moški v pokoju tisti, ki načeloma najbolje spijo.

S čim lahko izboljšamo svoj spanec?

 • Spanec naj bo na seznamu nujnih opravkov in skrbno ga planirajte – naj bo med vašimi prioritetami, prav tako, kot kakšen pomemben sestanek.
 • Odpovejte se skrbem za nekaj časa – raje napišite seznam stvari o katerih naj bi vas skrbelo in se z njimi soočajte v dnevnem času.
 • Izločite iz spalnice vse elektronske naprave – frekvenca možganskih valov v stanju budnosti je med 22 in 38 hercev, ponoči pa 1 do 3. Že povprečna žarnica ima 60 hercev, kar je dvajsetkrat več! Predstavljajte si, kako valovanje naprav deluje na vas.
 • Ustvarite si ritual za pomirjanje pred spanjem (1-2 uri pred spanjem) in se naučite, da takrat ne počnete prav nič!
 • Poskrbite za prijetno spalno okolje, ustrezno higieno ležišča – skrbno izberite ležišče primerno za naše potrebe. Takšno, ki nudi podporo in udobje obenem.

Navade, ki pripomorejo k bolj kakovostnem spancu:

 • uro do dve pred spanjem se izognite gledanju televizije, uporabljanju računalnika, tablic ali telefonov,
 • po 14 uri se izogibajte napitkom, ki vsebujejo kofein,
 • popijte dovolj tekočine čez dan,
 • v spalnici ne opravljajte stresnih dejavnosti, saj je spalnica namenjena spanju in ljubkovanju, vse ostalo pustite zunaj,
 • pred spanjem se probate sprostiti – že 10 min meditacije na dan blagodejno vpliva na počutje,
 • spalnica naj bo hladna (20°C) in temna,
 • poskrbite, da ležišče ponuja dovolj udobja vam in osebi, ki spi poleg vas.

Za bolšji spanec in čim manj stresa si oglejte ponudbo mebloJOGI® vzmetnic in ležišč na naši spletni strani ter nas pokličite na telefonsko številko 080 14 15 za strokoven posvet.

Z veseljem vam bomo pomagali.

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu