Premagajte stres in tesnobo s spanjem

Trenutno dogajanje po svetu lahko v nas povzroči, da se počutimo v vsakodnevnem življenju bolj pod stresom kot kadarkoli prej. Zato je še toliko pomembnejše, da se osredotočimo na naše spanje, saj to lahko pomiri našo tesnobo, izboljša naš imunski sistem ter psiho/fizično pripravljenost telesa.

Vas je že kdaj neprespana noč spravila v slabo voljo ali ste bili zaradi tega razdražljivi?

Če se vam je to že kdaj zgodilo, potem vas ne bo presenetilo dejstvo, da spanec močno vpliva na vaše razpoloženje. Raziskave namreč kažejo, da je že zaradi delnega pomanjkanja spanca verjetneje, da boste pod stresom, žalostni in razdražljivi.

Raziskovalci z univerze Pensilvaniji so naredili poizkus na 16 mladih osebah, ki so jim zmanjšali spanec za 33%, kar v povprečju nanese približno 5 ur na dan. Po enem tednu so raziskovalci ugotovili, da so testiranci bolj jezni, žalostni in pod stresom ter psihično izčrpani. Preizkuševalci, ki so ponovno pričeli z normalnim spanjem, so poročali, da se jim je razpoloženje drastično izboljšalo.

Poleg tega so ugotovili, da je spanje povezano tudi z večjo čustveno reaktivnostjo. Sodelujoči testiranci, so svoje čustvene reakcije težje nadzorovali. Raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanja namreč povzroči zvečano aktivnost amigdale, ki je odgovorna za procesiranje čustev, še posebej strahu in agresije. Z drugimi besedami: pomanjkanje spanja poveča negativno razpoloženje in čustveno reaktivnost.

Spodnja slika zelo dobro prikazuje učinek pomanjkanja spanja na čustveno reaktivnost možganov. Levi možgani prikazujejo amigdalo z zadostno količino spanja. Kot vidite je aktivnost nizka. Desni možgani pa prikazujejo amigdalo s pomanjkanjem spanja. Iz slike je razvidno, da je aktivnost amigdale povečana, kar povzroča jezo.

Slika: The impact of sleep deprivation on emotional brain reactivity and functional connectivity.

Spanje krepi vaše zdravje

Spanje je eno izmed boljših zdravil. Študija iz leta 2019, ki so jo izvedli nemški raziskovalci, je pokazala, da spanec izboljša naš imunski sistem. Študija se osredotoča na imunske celice, znane kot T celice, ki se borijo proti okužbam. Da bi odkrili, kako spanje vpliva na T celice, so nemški raziskovalci pripeljali 10 zdravih prostovoljcev. Testiranci so preživeli dve noči v laboratoriju za spanje: prvo noč so prespali, drugo pa prebedeli. Raziskovalci so ugotovili, da so T celice bile bistveno bolj aktivne, ko so testiranci prespali noč, kot takrat ko so bili budni.

Kakovosten spanec izboljšuje tudi odzivni čas imunskega sistema. Med spanjem proizvajamo citokin, protein, ki deluje kot  posredniki med elementi imunskega sistema. Proizvajanje citokinov se sproži, ko gremo skozi vse faze spanja. Spalni cikel moramo ponoviti vsaj 5-krat na noč, da naše telo proizvede zadostno količino citokinov, sicer naš imunski sistem ne deluje pravilno.

Poleg tega, da posvetimo več pozornosti našemu spanju, obstajajo še drugi načini za krepitev imunskega sistema. Harvard Medical School priporoča naslednje strategije:

 • Vaša prehrana naj vsebuje veliko sadja in zelenjave, saj s tem v telo vnesete veliko hranil in antioksidantov.
 • Redna telesna aktivnost pomaga vašim imunskim celicam, da se regenerirajo.
 • Zmanjšajte stres, saj dolgotrajen stres v telesu povzroča neravnovesja.

Spanje zmanjšuje stres

Po mnenju podjetja Fast Company ponavljajoči stres spodbudi izločanje kortizola. Ta pospeši vaš srčni utrip, upočasni prebavo in vpliva na živčevje. Skratka, ko se ta stresni hormon nabere v naši krvi, ta vpliva na vaš um in telo, zaradi česar težje zaspimo.

Odličen način kako lahko preverite ali je vaše telo pod stresom in preobremenjeno s kortizolom je, da spremljate vaš srčni utrip HRV – to so časovni intervali med srčnim utripom v milisekundah. Ko ste sproščeni, so intervali srčnega utripa kratki, ko ste v stiski in pod stresom, pa je vaš srčni utrip visok.

Če premalo spite, ko se počutite pod stresom, to zmanjša vašo duševno in telesno pripravljenost, kar povzroči še večji stres in nespečnost, to pa vodi v začaran krog. Da se to ne bi zgodilo, imamo za vas nekaj nasvetov, kako prekiniti ta cikel:

 • Sprostite se s pomočjo toplote: ponavljajoči stres lahko povzroči mišično napetost. Ogrevanje telesa pomaga sprostiti mišice in izboljša pretok krvi.
 • Dnevna vadba: Po besedah Johnsa Hopkinsa ljudje, ki telovadijo vsaj 30 min na dan, boljše spijo.
 • Meditacija za zbistritev misli: kratka meditacija, ki traja 10 min lahko izboljša vaše spanje.

Skratka: spanje je zelo pomembno, še posebej v teh stresnih časih. Poskrbite, da se boste dovolj naspali in tako ostali zdravi in razumni.

Za optimalno spanje in lažjo izbiro novega ležišča, si lahko več preberete TUKAJ.

 

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu