Pogosta vprašanja z odgovori o vzdrževanju ležišč in vzglavnikov

Za vas smo pripravili odgovore na pogosto zastavljena vprašanja glede vzdrževanja ležišč.

 

 • Na koliko časa bi morali zamenjati vzmetnice in zakaj?

Idealno je da se vsakih 7 let menja ležišče, iz higienskih vzrokov ter zaradi spreminjajočih se potreb človeškega telesa po udobju skozi čas.

 

 • Ali bi morali vzmetnice redno čistiti in kako? So globinska čiščenja, ki jih ponujajo nekateri čistilni servisi in posamezniki, dobra odločitev?

V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko je le to priporočljivo vsaj enkrat letno oprati. Vzmetnice s fiksno preobleko pa se samo z mokro krpo zbriše. Globinsko čiščenje ni priporočljivo, saj lahko poškoduje preobleko, čiščenje pa ne doseže samega jedra vzmetnice.

 

 • Kaj narediti v primeru, da se vzmetnica zmoči?

Vzmetnico je potrebno dobro osušiti iz obeh strani. V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko, jo čim prej snemite, operite in osušite na soncu, vzmetnico pa zbrišite in osušite.

 

 • Kako očistiti otroško vzmetnico, če je na njej madež urina?

Takšne madeže je priporočljivo vedno očistiti oziroma odstraniti takoj, ko nastanejo. Z mlačno vodo (v njo lahko dodamo kapljico čistila), z gobico tapkate po madežu dokler ne odstranite vsebine madeža. Madežev nikoli ne drgnite, saj bo tako umazanija še bolj prodrla v tkanino. Tako madeže kot neprijetne vonjave učinkovito odstranjuje tudi soda bikarbona.

 

 • Kako očistiti ležišče če se na njem pojavi plesen?

Mesto kjer se je pojavila plesen lahko očistimo s sodo bikarbono ali eteričnim oljem čajevca (mešamo z vodo) je pa takšno ležišče priporočljivo čim prej menjati. Za vlažne prostore ne priporočamo ležišč iz pene in lateksa, saj so kljub zračnim kanalom ali perforacije majn zračna kot vzmetnice z žepkastim ali bonnell vzmetenjem. Pod vzmetnico mora biti dovolj prostora, da je omogočen dober pretok zraka. Za posteljno podlago pa se priporoča letvice, ki nudijo dobro podporo in zračnost ležišču. Pri nakupu novega ležišča opozorite prodajalca na težavo z vlago v stanovanju, saj vam bo tako lažje svetoval in priporočali vzmetnice z materiali, ki dihajo in so odporni proti plesnim.

 

 • Na kakšen način lahko poskrbimo, da bo naša vzmetnica čim dalj časa ohranila obliko in hrkati čistočo?

Vzmetnico je priporočljivo večkrat letno obračati, v primeru žepkasto vzmetene vzmetnice je zelo pomembna tudi podlaga pod samim ležiščem. Priporočljivo je vzmeteno posteljno dno ali letvasti podovi, ki imajo majn kot 4 cm razmaka med posameznimi letvicami. Ker so žepkaste vzmeti namenjene ležanju je pomembno, da v primeru sedenja nismo čisto na robu vzmetnic ampak imamo težo pomaknjeno proti sredini ležišča. Snemljivo in pralno preobleko pa je priporočljivo vsaj enkrat letno oprati.

 

 • Kako pomembna je posteljnina, ki jo uporabljamo? Ali posteljnina lahko vpliva na lastnosti, ki jih ima vzmetnica?

V kolikor je posteljnina iz nekvalitetnih materialov, ki ne dihajo, lahko to pripomore k temu, da se boste med ležanjem pregrevali in potili, kljub temu, da imate zračno in kvalitetno vzmetnico. Posteljnina je ravno tako pomembna, saj prihaja v direktni stik s kožo, zato je pomembno, da je narejena iz kvalitetnih materialov.

 

 • Kako lahko operem pralno preobleko na vzmetnici?

Najprej vam priporočamo, da preverite kakšne specifikacije glede vzdrževanja so navedene na sami preobleki (oznake za vzdrževanje). Preobleke vzmetnic mebloJOGI® lahko perete vse v pralnem stroju s programom za občutljivo pranje. Preobleke se ne sme sušiti v sušilnem stroju, ravno tako pa je prepovedano likanje.  Prednost snemljivih pralnih preoblek mebloJOGI® je, da se z zadrgo lahko ločijo na spodnji in zgornji del, kar vam omogoča posamično pranje ter lažje in hitrejše sušenje.

Opisi znakov za pranje, ki bi vam utegnili biti v pomoč.

Normalno pranje (v kolikor je določena stopinja pranja npr. 60°C se le to upošteva kot najvišjo priporočano temperaturo pranja)
Beljenje ni dovoljeno
Zmerno vroče likanje (do 150°C – pike označujejo stopnjo sušenja pri reguliranih likalnikih)
Likanje ni dovoljeno
Prepovedano sušenje s centrifugo
Kemično čiščenje prepovedano

 

 • Ali lahko operem vzglavnike iz lateksa, spominske pene in HR pene?

Vsi mebloJOGI® vzglavniki imajo snemljivo in pralno preobleko, ki jo lahko perete na 60°C v pralnem stroju. Preobleke se ne sme likati in sušiti v sušilnem stroju. Notranjost vzglavnika, torej spominska pena, lateks in HR-pena niso pralni. Morate pa vedeti, da so to kvalitetni in certificirani materiali, ki preprečujejo razvoj pršic, bakterij ter plesni in zato ne potrebujejo pranja.

 

 

 

Priporočamo:

Da bodo nekatere zgoraj opisane težave preteklost, vam za vaša ležišča priporočamo uporabo nadvložka mebloJOGI® Protector, ki je namenjen za zaščito ležišča pred tekočinami, madeži in umazanijo. Njegova posebnost so inovativni materiali, ki omogočajo kroženje zraka znotraj ležišča, hkrati pa preprečujejo vstop tekočin v jedro postelje. Več o izdelku si lahko preberete tukaj.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

 • Nina B. Ljubljana 28.01.2020

  Idila v Gozni vasici Theodosius

  Se enkrat se vama z možem iskreno zahvaljujeva za prečudovito izkušnjo bivanja v pravljičnem resortu Theodosius Village v Vipavi. Meblo jogiji in postelje, ki so v luksuznih hiškah Theodosiusa, vzdušje tega malega naselja ter srčnost in prijaznost osebja z gostiteljico Andrejo na čelu, bi človek kar vzel s seboj domov.

 • Manica H. Čemšenik 16.05.2019

  Zahvala MEBLU

  Lansko leto sem kupila štiri vzmetnice MEBLO.  Zaradi alergikov pri hiši sem pred uporabo vse nadvložke oprala. Pri pranju se je ena izmed prevlek strgala. »Se pač zgodi,« sem si rekla … Pri letošnjem spomladanskem čiščenju se je zgodba ponovila – spet se je ena  prevleka strgala. Tokrat sem preko spleta poiskala MEBLO in jim pisala o svojih nezgodah ter jih prosila za pomoč. Še isti dan sem dobila odgovor: prijazno opravičilo z zaključkom, da mi bodo poškodbo reklamirali. Brez izgovorov na pralni stroj, brez spraševanja, kako sem prala … Našli so moj naslov in mi po pošti poslali dve novi prevleki!

  Ne pišem zato, da bi poveličevala slovensko in zagovarjala  protekcionizem. Živim v času, ko pol preveč ljudi išče povsod samo napake, pol si jih vzame celo čas, da svoje pljuvanje zapišejo, in ker sem smrdljiva drhal, ki je ostala (prosto  po Cankarju …), želim zapisati svojo vero, da vsi ljudje niso pokvarjeni, da pošteni odnosi obstajajo, dobra dela živijo med nami. Zato bom  vedno kupovala izdelke MEBLO!

  Hvala, Meblo.

--

letna tradicija

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu