Pogosta vprašanja z odgovori o vzdrževanju ležišč in vzglavnikov

Za vas smo pripravili odgovore na pogosto zastavljena vprašanja glede vzdrževanja ležišč in vzglavnikov.

 

 • Koliko pogosto bi morali zamenjati vzmetnice in zakaj?

Idealno je, da se vsakih 7 let zamenja ležišče, najkasneje pa v 10-ih letih. To pa predvsem iz higienskih vzrokov, saj se z leti v ležišču nabere veliko prahu, pršic, odmrlih celic kože ipd. Poleg higienskih razlogov je zamenjava ležišča potrebna tudi zaradi spreminjajočih se potreb človeškega telesa po udobju skozi čas.

 • Ali bi morali vzmetnice redno čistiti in kako? Je globinsko čiščenje, ki ga ponujajo nekateri čistilni servisi in posamezniki, dobra odločitev?

V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko, je le-to priporočljivo enkrat letno oprati v skladu s priporočili proizvajalca. Vsa naša ležišča imajo etiketo o vzdrževanju všito na notranji strani preobleke. Vzmetnice s fiksno preobleko, pa se z mokro krpo le obriše. Globinsko čiščenje ni priporočljivo, saj lahko poškoduje preobleko, čiščenje pa ne doseže samega jedra vzmetnice, saj prah iz globine le povlečemo v zgornjo plast ležalne površine.

 • Kaj narediti v primeru, da se vzmetnica zmoči?

Vzmetnico je potrebno dobro osušiti iz obeh strani. V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko, jo čim prej snamemo, operemo in naravno osušimo (vendar ne izpostavljamo direktnemu soncu), vzmetnico pa obrišemo in osušimo.

 • Kako očistiti otroško vzmetnico, če je na njej madež urina?

Takšne madeže je priporočljivo očistiti oziroma odstraniti takoj, ko nastanejo. Gobico namočimo v mlačno vodo (v njo lahko dodamo kapljico čistila) ter ožamemo, nato tapkamo po madežu, dokler ne odstranimo vsebine madeža. Madežev nikoli ne drgnemo, saj bo tako umazanija še bolj prodrla v tkanino. Tako madeže kot neprijetne vonjave učinkovito odstranjuje tudi soda bikarbona. Vse naše otroške vzmetnice in ležišča imajo snemljivo in pralno preobleko, torej jo lahko operemo. Vseeno priporočamo uporabo nadvložka mebloJOGI® Protector, ki je namenjen zaščiti ležišča pred tekočinami, madeži in umazanijo.

 • Kako očistiti ležišče, če se na njem pojavi plesen?

Mesto, kjer se je pojavila plesen, lahko delno očistimo s sodo bikarbono ali eteričnim oljem čajevca (mešamo z vodo). Takšno ležišče pa je priporočljivo čim prej zamenjati, saj je plesen zdravju škodljiva. Za vlažne prostore ne priporočamo ležišč iz pene in lateksa, saj so kljub zračnim kanalom ali perforaciji manj zračna kot vzmetnice z žepkastim ali klasičnim vzmetenjem. Pod vzmetnico mora biti dovolj prostora, da je omogočen dober pretok zraka. Za posteljno podlago pa se priporoča lesene letvice, ki nudijo dobro podporo in zračnost ležišču. Pri nakupu novega ležišča, opozorite prodajalca na težavo z vlago v stanovanju, saj vam bo tako lažje svetoval in priporočal vzmetnice z materiali, ki dihajo in so odporni proti plesnim.

 • Na kakšen način lahko poskrbimo, da bo naša vzmetnica čim dalj časa ohranila obliko in hkrati čistočo?

Vzmetnico je priporočljivo večkrat letno obračati, najbolje 4-krat letno – v vsakem letnem času.  Pri žepkasto vzmetenih vzmetnicah je zelo pomembna tudi podlaga pod samim ležiščem. Priporočamo vzmeteno posteljno dno ali letvene podove, ki imajo manj kot 4 cm razmika med posameznimi letvicami. Ker so žepkaste vzmeti namenjene ležanju, je pomembno, da v primeru sedenja nismo čisto na robu vzmetnice, ampak imamo težo pomaknjeno proti sredini ležišča. Snemljivo in pralno preobleko je priporočljivo enkrat letno oprati.

 • Kako pomembna je posteljnina, ki jo uporabljamo? Ali posteljnina lahko vpliva na lastnosti, ki jih ima vzmetnica?

V kolikor je posteljnina iz nekvalitetnih materialov, ki ne dihajo, lahko to pripomore k temu, da se boste med ležanjem pregrevali in potili, kljub temu, da imate zračno in kvalitetno vzmetnico. Posteljnina je ravno tako pomembna, saj prihaja v direktni stik s kožo, zato naj bo narejena iz kvalitetnih materialov.

 • Kako lahko operem pralno preobleko na vzmetnici?

Najprej priporočamo, da se preveri, kakšne specifikacije glede vzdrževanja so navedene na sami preobleki (oznake za vzdrževanje). Preobleke vzmetnic mebloJOGI® lahko perete v pralnem stroju s programom za občutljivo pranje. Preobleke se ne sme sušiti v sušilnem stroju, ravno tako se jih ne sme likati.  Prednost snemljivih pralnih preoblek mebloJOGI® je, da se z zadrgo lahko ločijo na dva dela – spodnji in zgornji del, kar vam omogoča posamično pranje ter lažje in hitrejše sušenje.

Opisi znakov za pranje, ki bi vam utegnili biti v pomoč.

Normalno pranje (v kolikor je določena stopinja pranja npr. 60°C se le-to upošteva kot najvišjo priporočeno temperaturo pranja).
Beljenje ni dovoljeno.
Zmerno vroče likanje (do 150°C – pike označujejo stopnjo sušenja pri reguliranih likalnikih).
Likanje ni dovoljeno.
Prepovedano sušenje s centrifugo.
Kemično čiščenje prepovedano.

 

 • Ali lahko operem vzglavnike iz lateksa, spominske pene in HR pene?

Vsi mebloJOGI® vzglavniki imajo snemljivo in pralno preobleko, ki jo lahko perete na 60°C v pralnem stroju. Preobleke se ne sme likati in sušiti v sušilnem stroju. Notranjost vzglavnika, torej spominska pena, lateks in HR-pena, ni pralna. Morate pa vedeti, da so to kvalitetni in certificirani materiali, ki preprečujejo razvoj pršic, bakterij ter plesni in zato ne potrebujejo pranja.

Za zaščito ležišč priporočamo:

Da bodo nekatere zgoraj opisane težave preteklost, vam za vaša ležišča priporočamo uporabo nadvložka mebloJOGI® Protector, ki je namenjen za zaščito ležišča pred tekočinami, madeži in umazanijo. Njegova posebnost so inovativni materiali, ki omogočajo kroženje zraka znotraj ležišča, hkrati pa preprečujejo vstop tekočin v jedro postelje. Več o izdelku si lahko preberete tukaj.

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu