Nasveti za boljši spanec v poletnih mesecih

Nasveti za boljši spanec v poletnih mesecih

Letni časi vplivajo na kakovost spanca. Razlogov, da poleti slabše spimo je kar nekaj.

Na kvaliteto poletnega spanca vpliva več dnevne svetlobe. Vaša telesna ura v možganih uporablja svetlobo in temo kot signala za dan in noč. Dlje kot boste videli svetlobo, dlje bo telesna ura telesu sporočala, da je dan in da mora ostati budno. Ko se stemni, naša telesna ura s sproščanjem hormona melatonina signalizira, da je čas za spanje. Ko vzhaja sonce, se izločanje melatonina ustavi, da se telo lahko pripravi na dan. To je eden od razlogov, da se morda poleti prej zbujate in nekoliko manj spite.

Odločilen faktor, ki poleti vpliva na kakovost spanca, pa je vročina. Kako jo premagati?

V kombinaciji z daljšim dnevom lahko tudi višje temperature povzročajo motnje spanja. Ko smo pregreti, preide telo iz sproščenega stanja v povišano stanje zavedanja. Naša podzavest nas bo zbudila, da uravna svoj notranji termostat in ga vrne na normalno telesno temperaturo. Ko naša telesna temperatura pade, je to za telo znak, da je spet varno spati. Spanje bo veliko globlje in kvalitetnejše.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako izboljšati spanec v vročih poletnih nočeh:

 • Zagrnite zavese ali spalnico zatemnite s pomočjo žaluzij, rolet. Tako boste preprečili vstop sončne svetlobe in vročine.
 • Zračite prostor zgodaj zjutraj ali zvečer, ko zunaj več ni tako vroče. Če je mogoče, odprite vsa okna in ustvarite prijeten prepih.
 • Čez noč imejte odprto okno v spalnici, po potrebi ga prekrijte z mokro rjuho ali krpo. Tako boste zagotovili, da bo svež zrak še prijetno ohlajen.
 • Ugasnite luči, saj žarnice ustvarjajo dodatno nepotrebno toploto.
 • Izklopite elektronske naprave. Polnilec za telefon, računalnik, televizija in druge naprave ustvarjajo toploto.
 • Uporabljajte posteljnino iz lahkih, hladnih in naravnih vlaken, kot sta bombaž ali lan.
 • Spite goli ali pa oblecite zračna, ohlapna oblačila, narejena iz naravnih materialov, ki dihajo.
 • Ohladite odejo in vzglavnik. Lahko jih za nekaj minut postavite v zmrzovalnik ali pa jih zmočite s hladno vodo.
 • Popite več tekočine, saj dehidracija, ki jo povzroča nočno potenje, povzroča nemiren spanec.
 • Pred spanjem zmočite zapestja pod mrzlo vodo, ker so žile bližje površini kože, se boste tako hitreje ohladili.

Želimo vam prijeten spanec.

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu