Kakovosten spanec tudi na potovanjih

Tudi za popotniške navdušence je pomanjkanje spanca lahko nadloga.

Ne glede na udobje nastanitve, večina ljudi namreč na potovanjih občuti posledice neprespanosti.

Kathryn Williams, dr. Med., specialist za spanje s certifikatom ABSM s ProMedica Physician Group v Ohiu pravi, “Ko ljudje spijo zunaj lastnega doma, imajo pogosto težave z uspavanjem in kontinuiteto spanja. Telo namreč hrepeni po doslednosti in ko ste v postelji, ki ni enaka vaši domači, v sobi z drugačno temperaturo, z drugačnimi zvoki v okolici, možgani težko preidejo v spanec, zlasti v fazo globokega spanca.”

Kombinacija bivanja v novem okolju, motnje v vsakdanji rutini in celo nove vonjave vplivajo na nas tako, da smo veliko bolj čuječi kar posledično vpliva na stopnjo sproščenosti in zmožnost uspavanja zvečer.

Doktor Lutz Graumann, dr. Med., specialist za spanje pravi: »Ko smo doma, se zbudimo 4-6 krat na noč, vendar običajno zaspimo tako hitro, da sploh ne opazimo. V novem okolju se pogosto trudimo, da bi spet zaspali, zaradi česar je kakovost našega spanca slabša.”

Strokovnjaki se strinjajo, da je prva noč najhujša, zato ta fenomen kličejo »učinek prve noči«, kjer polovica naših možganov ostane budna, da nas zaščiti pred potencialnimi nevarnostmi. Zato se nam zdi, da nas lahko prve dni potovanja prebudi vsak najmanjši hrup.

Prav tako na potovanjih večinoma spremenimo način prehranjevanja. Najbolj moteči na meniju so slana hrana, alkohol in kofein. Povišan vnos soli lahko privede do povečanega vnosa tekočin, kar posledično poveča tudi potrebo po uriniranju (zlasti ponoči) kar seveda moti spanec. Alkohol sicer lahko deluje uspavalno, ko ga telo presnovi pa ima lahko deluje poživljajoče in povzroči, da se prehitro zbudite. Kofein (vključno s čokolado) prav tako deluje spodbujevalno, kar lahko oteži uspavanje, v spremenjenih okoliščinah še toliko bolj.

K sreči lahko sami veliko pripomorete k kvaliteti spanja na potovanju. Uživanje lahkih obrokov in pitje zadostne količine tekočin olajša delo vašemu metabolizmu in posledično telesu pomaga, da se lažje sprosti. Kar se pa tiče spalnega okolja, strokovnjaki priporočajo, da se čim bolj približa domači spalnici.

Spodaj nekaj priporočil :

 • Poskrbite, da bo soba, ko se odpravite spat popolnoma zatemnjena. Tako boste lažje ohranjali stabilnost svojega cirkadianega ritma. Če zatemnitev ni mogoča, si omislite očesno masko.
 • Poskrbite, da bo soba hladna saj vam bo to omogočilo prehajanje v faze globljega spanja. Idealna temperatura je namreč do 20°C. Pred odhodom se pozanimajte, če so sobe klimatizirane, če niso ali je mogoče dobiti ventilator, kakšna je lega sobe (če je na sončni ali senčni strani stavbe),.. Za vsak primer pa imejte s seboj lahka in prijetna oblačila za spanje.
 • V izogib motečim in nepredvidljivim zvokom iz okolice vzemite s seboj čepke za ušesa. Če vam slednje ne ugaja je lahko v pomoč tudi kakšna aplikacija, ki proizvaja beli šum.
 • Pred spanjem načrtujte svoj dan in si ustvarite urnik. Bolj boste sproščeni čez dan in tudi vaši možgani se bodo tako lažje umirili.
 • Sledite svoji običajni rutini, naša telesa namreč obožujejo rutino! Če si vedno umivate zobe preden se odpravite spat, nato še malo berete si zagotovite, da na počitnicah storite enako.

Vir: sleep.org

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu