10 zanimivih dejstev o spanju, ki jih najbrž niste vedeli.

Spanje. Vsi ga imamo radi. Vsi ga potrebujemo in zdi se, da ga nikoli nimamo dovolj. 

Spanje je ena izmed naravnih fizioloških funkcij živih bitji, je ponavljajoče se stanje uma in telesa, ki ga zaznamujejo spremenjena zavest, relativno zavrta senzorična aktivnost in zmanjšana interakcija z okoljem. Ravno tako se nam v tem stanju zmanjša zmožnost reagiranja na dražljaje, spremenijo se procesi izločanja hormonov v telesu, dihanje in bitje srca. Spanje je neverjetno skrivnostno, še ne v celoti raziskano in celo bolj pomembno za naše duševno in telesno počutje kot prehranjevanje.  

Koliko pa v resnici dejansko vemo o spanju? 

Tukaj si lahko preberete 10 zanimivih dejstev o spanju, za katere (verjetno) niste vedeli. 

Dosledno spanje manj kot šest ur na noč, lahko skrajša vašo življenjsko dobo. Poleg tega pomanjkanje spanja povečuje apetit, še posebej hrepenenje po sladkih ali slanih živilih in po večjih količinah hrane. 

Dokazano je, da učenje pred spanjem bistveno izboljša sposobnost ohranjanja novih informacij.

Starši novorojenčkov v prvih dveh letih otrokovega življenjapogrešajo za približno šest mesecev spanja. V prvem letu otrokovega življenja starši v povprečju izgubijo za približno 400-750 ur spanca. 

V prvih petih minutah budnega stanja, ljudje pozabimo za približno 50% sanj. V naslednjih 10 minutah je pozabljenih že 90 % sanj. 

Približno 12%  ljudi sanja v črno-beli tehniki, medtem ko večina ljudi sanja v barvah. Odkar so na trg prišle barvne televizije, se odstotek zmanjšuje.   

Sanjamo lahko le obraze ljudi, ki smo jih že videli, ne glede na to, ali se jih spominjamo ali ne. Vsak obraz človeka, o katerem ste že kdaj sanjali, ste ga na neki točki v svojem življenju v resnici tudi videli. 

Slepi ljudje lahko v sanjah vidijo slike in podobe. Tisti, ki so od rojstva slepi, sanje doživljajo preko čutov (zvok, vonj in dotik).

Gluhonemi ljudje uporabljajo spoznavni jezik tudi v svojih sanjah. Veliko je primerovljudi, ki so poročali o svojih gluhonemih partnerjih ali otrocih, da uporabljajo znakovni jezik tudi med spanjem. 

Pomanjkanje spanja človeka prej ubije kot pomanjkanje hrane. Brez hrane lahko zdržimo dva tedna, brez spanja pa le 10 dni.  

Ljudje smo edina vrsta, ki zavestno podaljšuje čas budnosti in odlaša odhod v posteljo.

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu