Intervju s tehničnim direktorjem slovenske etape Gira d’Italia Rokom Lozejem, direktorjem podjetja Meblo INT d.o.o.

25.05.2021

POGOVOR S TEHNIČNIM DIREKTORJEM SLOVENSKE ETAPE GIRA ROKOM LOZEJEM

“Lažje je zadeti na lotu, kot dobiti tako etapo”

Kdaj bo Giro spet obiskal Slovenijo? Tehnični direktor slovenskega dela etape Gira Rok Lozej v zvezi s tem ostaja nekoliko skrivnosten, že zdaj pa napoveduje naslednjo kolesarsko dirko, ki bo čez tri tedne obiskala Goriško. Na Sveti gori nad Novo Gorico bo v soboto, 12. junija, cilj predzadnje, kraljevske etape dirke Po Sloveniji, s startom v Ajdovščini.

Kolesarska dirka po Italiji se je v nedeljo, 23. maja, po 17. letih spet zapeljala skozi Slovenijo. Kolesarji so 39 od 43 kilometrov na slovenskem ozemlju odpeljali v Goriških brdih. Foto: Ana Kovač

Vam je breme, ki ga prinaša organizacija ene od etap tako velike dirke že odpadlo z ramen?

Da, ko je skozi cilj pripeljal še zadnji kolesar in ko smo bili obveščeni, da na progi ni bilo nesreč, če seveda izključimo skupinski padec v prvem delu trase na italijanski strani. Na kratko, lepo je bilo in vesel sem, da se je vse gladko izteklo.

Rok Lozej je bil kot tehnični direktor slovenske etape Gira eden od pomembnejših članov te organizacije na slovenskih tleh. Foto: Ana Kovač

Od 43 kilometrov na slovenskem ozemlju jih je kar 39 potekalo po Goriških brdih. Kako je sploh mogoče, da je Slovenijo doletel tak scenarij, trije krogi po Brdih? Idealno za promocijo kraja.

Res je, to je neverjetno. Če povem po pravici, je lažje zadeti na lotu, kot dobiti tako etapo.

Tukaj moram izpostaviti Edyja Rejo (nekdanjega nogometaša, vrhunskega nogometnega trenerja, danes selektorja Albanije in ambasadorja kandidature Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025) in Enza Cainera (pristojnega za organizacijo etap Gira v Furlaniji – Julijski krajini, op. a.) ter organizatorje Gira, ki so nam zaupali.

Seveda ne smem pozabiti niti na ekipo dirke Po Sloveniji, ta v naše kraje prihaja čez tri tedne, torej Bogdana Finka in Uroša Šilarja, ki sta stala za nami.

Borili smo se, in to zelo, da smo del etape speljali tudi skozi Novo Gorico, pa ne zato, ker nam organizatorji ne bi zaupali, ampak ker sprva niso vedeli, kje bo start 15. etape, in je bilo veliko odvisno od kilometrov v etapi.

Sprva je bilo mišljeno, da bi bila etapa dolga kar 220 km. Ko je bilo jasno, da bo Gradež gostil start dirke, to, da smo dirko pripeljali tudi v Novo Gorico, ni bila več težava.

Pod črto, fantastična etapa, krasno vzdušje in pohvale tehničnega dela organizacije, ki ni imela niti ene pripombe.

Menda so obstajali dogovori, da bi bil cilj etape v Novi Gorici oz. na meji z Gorico.

Želja je bila, ampak tehnični pogoji niso omogočali protokola, da bi na tam postavili cilj. Smo pa si izborili, in to je v svetu kolesarstva skoraj nemogoče doseči, da je bil tri kilometre pred ciljem postavljen leteči cilj (na Trgu Evrope, op. a.), kar je velika potrditev in tudi nagrada nam kot organizatorjem ter znak zaupanja.

Zelena kolesa napovedujejo gostovanje kolesarske Dirke po Sloveniji na Goriškem. Predzadnja etapa dirke se bo začela v Ajdovščini in končala na Sveti gori nad Novo Gorico. Foto: Ana Kovač

Kdo je predlagal tri kroge po Goriških brdih? Slovenci ali Italijani?

Sam vzpon sta izbrala Edy Reja in Enzo Cainero, pri preostalem, torej, kako bo speljan krog, kdaj in kje bo speljan skozi Italijo in nazaj, ali bo to na Neblem ali Plešivem, pa smo sodelovali tudi mi, prav tako pa smo izrisali tudi novogoriški del.

Obstajala je možnost, da bi dirka potekala namesto skozi italijanski del, torej Oslavje, čez Osimsko cesto, kar bi imelo simbolni pomen. A je Giro tam že potekal, zato so se organizatorji odločili, da gre etapa skozi Italijo in se nato vrne v Slovenijo, kar je bilo pozitivno, saj je etapa tako večkrat prečkala državno mejo in s tem predstavljala nekakšen simbol povezovanja.

Domačinov verjetno ni bilo težko motivirati, da so se tako množično odzvali in okrasili svoje domove oz. kotičke ob cesti.

Ne samo domačinov, ampak kar vse Slovenije, ki se je v nedeljo znašla tukaj. Po nekaterih ocenah je bilo v nedeljo v Brdih kar 50 tisoč obiskovalcev.

To je ocena tehničnega direktorja Gira, ki je bil letos že 15. leto zapored na dirki in ve, o čem govori. Dirko smo iz avta spremljali skupaj, in med drugim je izjavil, da razen na najbolj zahtevnih gorskih etapah ob koncu tedna, na navadni etapi še ni videl toliko ljudi. Neverjetno. Ne vem, kdaj se bo kaj takega ponovilo. Ljudje živimo za druženje, smo socialna bitja in komaj čakamo, da epidemija mine.

Na katerem delu trase ste imeli najbolj kurjo polt?

Mislim, da na prvem vzponu na Cerovo, še huje pa je bilo dan pred tem, na sobotni kontroli proge, ko sem videl, kako so se domačini izkazali z okraševanjem vasi. Ko si sam v avtu, postaneš res čustven. Sam ob vsem tem čutim nepopisno veselje − kaj nam je uspelo in kako smo motivirali ljudi, da so se tako množično odzvali na obisk Gira.

Kaj je treba storiti, da bo Giro ponovno zavil v Slovenijo? Govori se, da se to lahko zgodi že prihodnje leto.

Na kolesarsko dirko ne bomo čakali do drugega leta, že danes začnemo Brda in Gorico barvati v zeleno. Prihaja namreč dirka Po Sloveniji. Naslednje tri tedne Gorica in Brda živijo za zeleno barvo.

To že, kaj pa Giro, kdaj bo spet prečkal Slovenijo?

Ne bomo rekli, da drugo leto, bo pa zagotovo prej kot v 20 letih.

 

Vir: https://siol.net/sportal/kolesarstvo/lazje-je-zadeti-na-lotu-kot-dobiti-tako-etapo-foto-552940

 • Nataša Ljubljana 29.04.2021

  Pohvalila bi strokovno svetovanje prodajalke, zelo sem zadovoljna z izbiro in sedaj spim brez bolečin

  Dve leti sem preverjala ponudbo na tržišču, ki je precejšnja in vedno je nekaj manjkalo. Sem alergik in razni dodatki, ki jih dodajajo (aloja in podobno) zame ne pride v poštev, ravno tako ne ležišče iz lateksa. Običajno sem prejela informacijo, da je potrebno ležišče po 5 letih zamenjati. Mama ima že 10 let Meblov jogi s katerim je zadovoljna in je še vedno udobno. Zato sem se odločila in se oglasila v BTCju v vaši poslovalnici, kjer sem povedala svoje težave in želje. Gospa mi je strokovno predstavila ležišča ki so primerna zame. Odločila sem se za vzmetnico Perform, za katero me je prodajalka opozorila, da je trše ležišče. Vesela sem, da sem se odločila za to ležišče, saj po dolgih letih zopet lahko spim na trebuhu ali hrbtu in se zjutraj zbudim brez bolečin v križu in se ponoči ne zbujam zaradi pregrevanja. Hvala Meblu, ker skrbi za kvaliteto ležišč in posledično kvalitetno spanje. Želela bi pohvaliti gospo Lidijo, ki dela v vaši trgovini v Ljubljani Hala A BTC. Po njeni zaslugi, ker mi je prisluhnila, kaj potrebujem, ker res pozna vaša ležišča in mi je znala svetovati, po njenem nasvetu naj pridem preverit v vašo trgovino, kjer sem dobila še preostale potrebne informacije, sem se odločila za nakup. Ležišče sem že dobila in na njem tudi že spala. Zelo sem zadovoljna. Pohvalila bi tudi fanta, ki mi ga je pripeljal. Kapo dol vaši ekipi. Vam že delam reklamo…od ust do ust  je bila vedno najboljša.

 • Mojca M. Ljubljana 28.01.2021

  Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati

  Z mojo vzmetnico mebloJOGI sem zelo zadovoljna. Dokončno sem se za to znamko odločila, ko sem ob bivanju v tujini spala na 10 let starem mebloJOGI-ju in se prenehala zbujati po 5-6 urah spanja, kljub utrujenosti. Vedno sem verjela, da mi ustreza trdo ležišče, čeprav so se mi v zadnjih letih stopnjevale bolečine neznanega izvora v hrbtu, kolku,… Sumila sem na ležišče, a bolj mehko ležišče mi nikoli ni dalo prave podpore. Zdaj vem, da za mojo (drobno) postavo trda vzmetnica sploh ni dobra izbira. Potrebujem pa res kakovostno in udobno ležišče, ki nudi ustrezno oporo. To sem našla v vzmetnici Perla+ Normal. Po dolgih letih spet spim 8+ ur brez bolečin – te so začele v celoti (celo tiste vztrajne, ne le jutranje) izginjati po 2 tednih spanja na Perli. Kar sem se naučila – pri menjavi vzmetnice, se ne sme odlašati. Predlagam kakovost,  četudi stane nekaj več.

 • Andrejka M. Š. Nova Gorica 01.10.2020

  Izbrala sva mebloJOGI® Woody in od takrat spiva trdno kot polh

  Spanje na novem jogiju je res odlično. Res sem rabila nekaj dni prilagajanja, a zdaj ga ne zamenjam za nič na svetu. Prej sem se zbujala pri vsakem moževem obratu, zdaj pa sploh ne čutim, kdaj se obrne, vstane… Spim trdno kot polh 🙂 in se zbudim spočita.

 • ŠENT - slovensko združenje za duševno zdravje Ljubljana 12.10.2020

  ZAHVALA podjetju MEBLO INT d.o.o.

  Zahvala podjetju MEBLO INT d.o.o. za donacijo vzglavnikov za potrebe stanovanjskih skupin ŠENT.

  Hvala vam za solidarnost in pomoč.

  Predsednica prof.dr. Vesna Švab

  V Ljubljani, 08.oktober 2020

--

let izkušenj v izdelavi vzmetnic

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu