Pogosta vprašanja z odgovori o vzdrževanju ležišč in vzglavnikov

Za vas smo pripravili odgovore na pogosto zastavljena vprašanja glede vzdrževanja ležišč.

 

 • Na koliko časa bi morali zamenjati vzmetnice in zakaj?

Idealno je da se vsakih 7 let menja ležišče, iz higienskih vzrokov ter zaradi spreminjajočih se potreb človeškega telesa po udobju skozi čas.

 

 • Ali bi morali vzmetnice redno čistiti in kako? So globinska čiščenja, ki jih ponujajo nekateri čistilni servisi in posamezniki, dobra odločitev?

V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko je le to priporočljivo vsaj enkrat letno oprati. Vzmetnice s fiksno preobleko pa se samo z mokro krpo zbriše. Globinsko čiščenje ni priporočljivo, saj lahko poškoduje preobleko, čiščenje pa ne doseže samega jedra vzmetnice.

 

 • Kaj narediti v primeru, da se vzmetnica zmoči?

Vzmetnico je potrebno dobro osušiti iz obeh strani. V kolikor ima vzmetnica snemljivo in pralno preobleko, jo čim prej snemite, operite in osušite na soncu, vzmetnico pa zbrišite in osušite.

 

 • Kako očistiti otroško vzmetnico, če je na njej madež urina?

Takšne madeže je priporočljivo vedno očistiti oziroma odstraniti takoj, ko nastanejo. Z mlačno vodo (v njo lahko dodamo kapljico čistila), z gobico tapkate po madežu dokler ne odstranite vsebine madeža. Madežev nikoli ne drgnite, saj bo tako umazanija še bolj prodrla v tkanino. Tako madeže kot neprijetne vonjave učinkovito odstranjuje tudi soda bikarbona.

 

 • Kako očistiti ležišče če se na njem pojavi plesen?

Mesto kjer se je pojavila plesen lahko očistimo s sodo bikarbono ali eteričnim oljem čajevca (mešamo z vodo) je pa takšno ležišče priporočljivo čim prej menjati. Za vlažne prostore ne priporočamo ležišč iz pene in lateksa, saj so kljub zračnim kanalom ali perforacije majn zračna kot vzmetnice z žepkastim ali bonnell vzmetenjem. Pod vzmetnico mora biti dovolj prostora, da je omogočen dober pretok zraka. Za posteljno podlago pa se priporoča letvice, ki nudijo dobro podporo in zračnost ležišču. Pri nakupu novega ležišča opozorite prodajalca na težavo z vlago v stanovanju, saj vam bo tako lažje svetoval in priporočali vzmetnice z materiali, ki dihajo in so odporni proti plesnim.

 

 • Na kakšen način lahko poskrbimo, da bo naša vzmetnica čim dalj časa ohranila obliko in hrkati čistočo?

Vzmetnico je priporočljivo večkrat letno obračati, v primeru žepkasto vzmetene vzmetnice je zelo pomembna tudi podlaga pod samim ležiščem. Priporočljivo je vzmeteno posteljno dno ali letvasti podovi, ki imajo majn kot 4 cm razmaka med posameznimi letvicami. Ker so žepkaste vzmeti namenjene ležanju je pomembno, da v primeru sedenja nismo čisto na robu vzmetnic ampak imamo težo pomaknjeno proti sredini ležišča. Snemljivo in pralno preobleko pa je priporočljivo vsaj enkrat letno oprati.

 

 • Kako pomembna je posteljnina, ki jo uporabljamo? Ali posteljnina lahko vpliva na lastnosti, ki jih ima vzmetnica?

V kolikor je posteljnina iz nekvalitetnih materialov, ki ne dihajo, lahko to pripomore k temu, da se boste med ležanjem pregrevali in potili, kljub temu, da imate zračno in kvalitetno vzmetnico. Posteljnina je ravno tako pomembna, saj prihaja v direktni stik s kožo, zato je pomembno, da je narejena iz kvalitetnih materialov.

 

 • Kako lahko operem pralno preobleko na vzmetnici?

Najprej vam priporočamo, da preverite kakšne specifikacije glede vzdrževanja so navedene na sami preobleki (oznake za vzdrževanje). Preobleke vzmetnic mebloJOGI® lahko perete vse v pralnem stroju s programom za občutljivo pranje. Preobleke se ne sme sušiti v sušilnem stroju, ravno tako pa je prepovedano likanje.  Prednost snemljivih pralnih preoblek mebloJOGI® je, da se z zadrgo lahko ločijo na spodnji in zgornji del, kar vam omogoča posamično pranje ter lažje in hitrejše sušenje.

Opisi znakov za pranje, ki bi vam utegnili biti v pomoč.

Normalno pranje (v kolikor je določena stopinja pranja npr. 60°C se le to upošteva kot najvišjo priporočano temperaturo pranja)
Beljenje ni dovoljeno
Zmerno vroče likanje (do 150°C – pike označujejo stopnjo sušenja pri reguliranih likalnikih)
Likanje ni dovoljeno
Prepovedano sušenje s centrifugo
Kemično čiščenje prepovedano

 

 • Ali lahko operem vzglavnike iz lateksa, spominske pene in HR pene?

Vsi mebloJOGI® vzglavniki imajo snemljivo in pralno preobleko, ki jo lahko perete na 60°C v pralnem stroju. Preobleke se ne sme likati in sušiti v sušilnem stroju. Notranjost vzglavnika, torej spominska pena, lateks in HR-pena niso pralni. Morate pa vedeti, da so to kvalitetni in certificirani materiali, ki preprečujejo razvoj pršic, bakterij ter plesni in zato ne potrebujejo pranja.

 

 

 

Priporočamo:

Da bodo nekatere zgoraj opisane težave preteklost, vam za vaša ležišča priporočamo uporabo nadvložka mebloJOGI® Protector, ki je namenjen za zaščito ležišča pred tekočinami, madeži in umazanijo. Njegova posebnost so inovativni materiali, ki omogočajo kroženje zraka znotraj ležišča, hkrati pa preprečujejo vstop tekočin v jedro postelje. Več o izdelku si lahko preberete tukaj.

 • Vlasta K. Bovec 09.03.2018

  Želela sem si posteljo, ki bo nekaj posebnega.

  Ko smo se selili v novo hišo, sem si želela posteljo, ki bo kvalitetno narejena in nekaj posebnega. V mebloJOGI sem našla posteljo Merlin, ki so jo izdelali skoraj čisto po mojih željah. Želela sem posteljo, ki naredi vtis ko stopiš v spalnico in točno takšno so mi v mebloJOGI izdelali. Poleg tega po več letni uporabi, postelja nič ne škripa, spi se skratka enkratno in mislim, da se tudi zgleda ne bom kar tako naveličala.

 • Cvetka M. Celje 07.03.2018

  Vzglavnik mebloJOGI® Tenues

  Po skoraj enem mesecu uporabe vzglavnika mebloJOGI Tenues lahko zatrdim, da je odličen za spanje. Ima namreč ravno pravšnjo višino za spanje na hrbtu, poleg tega pa ne povzroča vročega občutka na glavi kakor je to občutiti pri drugih vzglavnikih na primer iz pene. Vzglavnik ima v jedru luknjice, zaradi katerih zrak lažje kroži in preprečujejo pregrevanje.

 • Aleš H. Ljubljana 15.04.2017

  Vzmetnica Flower naju je prepričala z dvostransko uporabo. Z izbiro sva zelo zadovoljna, saj si vrhunsko spočijeva.

  Pri nakupih se običajno odločam precej racionalno. Zato stvari kupujem pri specialistih, ki se spoznajo na svojo dejavnost. Meblojogi to definitivno je, saj so izkušeni proizvajalci ležišč. Pregledal sem njihovo bogato ponudbo na internetu, potem pa sva z ženo osebno obiskala njihovo trgovino v BTC-ju in tam preizkusila nekaj modelov. Izbrala sva novo vzmetnico Flower. Prepričala naju je dvostranska uporaba – na eni strani ima čvrstejši lateks z gelom, če jo obrneš pa ima spominsko peno. Dejansko je to letna in zimska vzmetnica, ki jo poljubno obračaš. Midva sva z izbiro zelo zadovoljna, saj si vrhunsko spočijeva.

   

 • Hotel Vander Urbani Resort, Ljubljana Amanda Vujadinović, direktorica in lastnica 13.03.2017

  Vemo, kaj gostje potrebujejo, ko sezujejo popotne čevlje

  Vemo, kaj gostje potrebujejo, ko sezujejo popotne čevlje. Zato jim želimo ponuditi le najboljše. Med drugim tudi posteljo, ki jih bo udobno zazibala v miren spanec. Prav zato smo za naš unikaten bivalni ambient skrbno izbrali postelje in vzmetnice meblojogi®. Veseli nas, da so naši gostje navdušeni nad udobnim počitkom v intimi naših sob. Podjetje Meblo INT d.o.o. je za nas poleg postelj in vzmetnic z mojstrsko natančnostjo izdelalo tudi tapecirane stene, ki so našim sobam še dodale pridih topline. Lahko rečem, da so profesionalci, ki se na svoj posel odlično spoznajo. Zato smo se tudi ob širitvi hotela z veseljem odločili za ponovno sodelovanje z njimi.

   

--

letna tradicija

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu