10 zanimivih dejstev o spanju, ki jih najbrž niste vedeli.

16.03.2018

Spanje. Vsi ga imamo radi. Vsi ga potrebujemo in zdi se, da ga nikoli nimamo dovolj.

Spanje je ena izmed naravnih fizioloških funkcij živih bitji, je ponavljajoče se stanje uma in telesa, ki ga zaznamuje spremenjena zavest, relativno zavrta senzorična aktivnosti in zmanjšana interakcija z okoljem. Ravno tako se nam v tem stanju zmanjša zmožnost reagiranja na dražljaje, spremeni se proces izločanja hormonov v telesu, dihanje in bitje srca. Spanje je neverjetno skrivnostno, še ne v celoti raziskano in celo bolj pomembno za naše duševno in telesno počutje kot prehranjevanje.
Koliko pa v resnici dejansko vemo o spanju? Tukaj si lahko preberete 10 zanimivih dejstev o spanju, za katere (verjetno) niste vedeli.

 

1. Starši novorojenčkov v prvih dveh letih otrokovega življenja pogrešajo za približno šest mesecev spanja. V prvem letu otrokovega življenja starši v povprečju izgubijo za približno 400-750 ur spanca.

 

2. V prvih petih minutah budnega stanja, ljudje pozabimo za približno 50% sanj. V naslednjih 10 minutah je pozabljenih že 90% sanj.

 

3. Dosledno spanje manj kot šest ur na noč, lahko skrajša vašo življenjsko dobo. Poleg tega pomanjkanje spanja povečuje apetiti, še posebej hrepenenje po sladkih ali slanih živilih in po večjih količinah hrane.

 

4. Dokazano je, da učenje pred spanjem bistveno izboljša sposobnost ohranjanja novih informacij.

 

5. Znanstveniki so še nedavno od tega menili, da sanjamo samo v fazi REM, vendar temu ni tako. Dokazano je, da sanjamo lahko v vseh fazah spanja (1,2,3,4 in REM).

 

6. Sanjamo lahko le obraze ljudi, ki smo jih že videli (na fotografiji, na televiziji, v množici,..) ne glede na to ali se jih spominjamo ali ne. Vsak obraz človeka, o katerem ste že kdaj sanjali, ste ga na neki točki v svojem življenju v resnici tudi videli.

 

7. Slepi ljudje lahko v sanjah vidijo slike in podobe. Tisti, ki pa so od rojstva slepi, sanje doživljajo preko čutov (zvok, vonj in dotik).

 

8. Neprespanost voznikov vsako leto v Združenih državah Amerike povzroči več kot 100.000 avtomobilskih nesreč.

 

9. Ljudje v povprečju prespimo kar 1/3 svojega življenja.

 

10. Gluhonemi ljudje uporabljajo spoznavni jezik tudi v svojih sanjah. Veliko je tudi primerov, ko so ljudje poročali o svojih gluhonemih partnerjih ali otrocih, ki so uporabljali znakovni jezik med spanjem oziroma v stanju mesečnosti.

 

 

 • Nina B. Ljubljana 28.01.2020

  Idila v Gozni vasici Theodosius

  Se enkrat se vama z možem iskreno zahvaljujeva za prečudovito izkušnjo bivanja v pravljičnem resortu Theodosius Village v Vipavi. Meblo jogiji in postelje, ki so v luksuznih hiškah Theodosiusa, vzdušje tega malega naselja ter srčnost in prijaznost osebja z gostiteljico Andrejo na čelu, bi človek kar vzel s seboj domov.

 • Manica H. Čemšenik 16.05.2019

  Zahvala MEBLU

  Lansko leto sem kupila štiri vzmetnice MEBLO.  Zaradi alergikov pri hiši sem pred uporabo vse nadvložke oprala. Pri pranju se je ena izmed prevlek strgala. »Se pač zgodi,« sem si rekla … Pri letošnjem spomladanskem čiščenju se je zgodba ponovila – spet se je ena  prevleka strgala. Tokrat sem preko spleta poiskala MEBLO in jim pisala o svojih nezgodah ter jih prosila za pomoč. Še isti dan sem dobila odgovor: prijazno opravičilo z zaključkom, da mi bodo poškodbo reklamirali. Brez izgovorov na pralni stroj, brez spraševanja, kako sem prala … Našli so moj naslov in mi po pošti poslali dve novi prevleki!

  Ne pišem zato, da bi poveličevala slovensko in zagovarjala  protekcionizem. Živim v času, ko pol preveč ljudi išče povsod samo napake, pol si jih vzame celo čas, da svoje pljuvanje zapišejo, in ker sem smrdljiva drhal, ki je ostala (prosto  po Cankarju …), želim zapisati svojo vero, da vsi ljudje niso pokvarjeni, da pošteni odnosi obstajajo, dobra dela živijo med nami. Zato bom  vedno kupovala izdelke MEBLO!

  Hvala, Meblo.

 • Karitas Samarijan 17.06.2019

  Donacija Materinskemu domu Solkan in Šempeter

  Prejeli smo zahvalo za donacijo mebloJOGI nadvložkov JBL PROTECTOR in PREOBLEK za jogije, ki smo jih podarili ustanovama v Solkanu in Šempetru.

  Lepo je pomagati, kar popolnoma povzame sledeča misel :

  ” Dobrota je naš notranji glasnik in svetovalec. Kolikor poslušamo njen nasvet, toliko imamo notranjega miru in sreče.”

  – Anton Trstenjak

 • Zlatko M. Kranj 07.05.2019

  Med spanjem mi je velikokrat vroče, zato me je vzmetnica mebloJOGI® PLATINUM takoj prepričala

  Z ženo sva se odpravila po nakupih za novo ležišče, saj je bilo prejšnje že precej obrabljeno. Ona se sicer v tovrstne izdelke bolj poglablja kot jaz, sem jo pa seveda spremljal. Ko sva se po poti pogovarjala sem dejal, da mi je precej vseeno kakšno vzmetnico vzameva, češ da so vse približno enake. Vstopila sva v salon mebloJOGI v BTC-ju in seveda je bilo izbire precej. Prijazna gospodična nam je vse modele natančno opisala in predstavila, tudi preizkusila sva jih. Ko sva prešla na modele z lateksom mi je takoj vzbudilo zanimanje dejstvo, da je material preprečuje pregrevanje telesa. Ko sem namignil, da bo to pravi izdelek zame pa me je takoj povabila naj preizkusim model PLATINUM. Svetovala mi je naj se uležem nanj in medtem ko je predstavljala posebnosti te vzmetnice, sem bil že prepričan o moji izbiri. Še bolj kot tehnične podrobnosti pa me je prepričal občutek med ležanjem – prijetno sveže, podpora in udobje ob enem. Vsekakor je bila izbira prava in prav nič me ne skrbijo vroče poletne noči.

--

letna tradicija

--

+

naspanih uporabnikov mebloJOGI®

--

opremljenih hotelov in ostalih objektov
 • English
 • Logo Header Menu